Fredrik Lindgren är verksamhetsansvarig på Vinternatt i Växjö

Fler hemlösa erbjuds sängplats

Uppdaterad
Publicerad

I år erbjuder härberget Vinternatt fler sovplatser än tidigare. Verksamheten har flyttat till nya lokaler, vilket uppskattas av många.

I natt öppnade härbärget Vinternatt för tredje året i rad. Det är Diakonicentrum i Växjö som erbjuder EU-medborgare en sovplats för 10 kr per natten. I år har härberget flyttat från Ekebo till större lokaler i Skogslyckans församlingshem, för att kunna erbjuda fler sängplatser.

– Det finns ett stort behov. De platser vi har nu räcker inte alls, men vi har bara tillstånd för att ta emot 20 personer, säger Fredrik Lindgren, verksamhetsansvarig för Vinternatt.

Förlängd tid

Verksamheten kommer bedrivas fram till slutet av mars, men tiden kan förlängas om det skulle bli en kylig vår. Förutom frukost erbjuder även Vinternatt aktiviteter under dagarna och en chans att lära sig svenska och engelska.

Tak över huvudet

En av härbergets gäster är Natasha Stankova, som bor på härberget för andra året i rad. För henne är Vinternatt en möjlighet att få tak över huvudet under årets första månader.

– Jag tycker Vinternatt är en väldigt fin plats och man blir väl omhändertagen. Här får vi mat, varma kläder och en säng att sova i. För oss spelar det ingen roll hur det ser ut eller vad vi får, allt är bättre än att sova i skogen eller i en bil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.