Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I VR-miljön får intagna träna på vardagliga situationer utan att lämna anstalten. Foto: SVT

Virtual reality ska hjälpa aggressiva fångar

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Kriminalvården tillsammans med Rättpsyk i Växjö behandla intagna med aggressionsproblem, med hjälp av Virtual reality – VR.

– Jag som behandlare styr världen som deltagaren möter. Om vi tränar på en situation och jag ser att din puls sticker iväg. Då kan jag pausa vårt rollspel och guida dig genom situationen, säger Märta Wallinius, forskningschef på Rättspsykiatriska Regionkliniken i Växjö.

Metoden kommer från Holland och har vidareutvecklats på Rättspsyk i Växjö under det senaste året. Nu ska 12 intagna på rättpsyk och 30 intagna på Kriminalvårdens anstalter i Borås och Kumla få testa metoden i en pilotstudie.

– Vi har människor på anstalt i en sluten miljö, som inte har möjlighet att träna på de situationer som de behöver träna på. VR ger oss den möjligheten, säger David Ivarsson, psykolog på Kriminalvården.

Se hur behandlingen går till i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.