Vd: ”Förra årets festival var som ett kosläpp för artisterna”

Uppdaterad
Publicerad

Det är slutsålt inför torsdagens start av den anrika Visfestivalen i Västervik som är en av europas äldsta musikfestivaler. Under pandemin genomfördes musikfestivalen via streaming. Men nu är publiken välkommen tillbaka igen i den gamla slottsruinen.

Visfestivalen i Västervik har pågått sedan 1966 och det finns bara en festival som spelat längre utan avbrott: Bayreuther Festspiele eller Richard-Wagner-Festspiele i tyska Bayreuth som spelats sedan 1951 utan avbrott. 

Sedan 1966 utan avbrott i slottsruinen i Västervik: Visfestivalen Foto: Tobias Keller / SVT

För musikfestivalen i Västervik har de två gångna åren med coronapandemi varit tuffa. Men nu är artisterna tillbaka och även publiken.  

– Det är slutsålt för alla dagar, men vi kommer att släppa lite extrabiljetter under dagarna, säger Calle Åstrand, som är vd för festivalen.

Under pandemiåren var det svårt för hela kultur- och nöjesbranschen. Att festivaler är tillbaka märks även bland artisterna.  

– Under förra årets festival med vissa restriktioner, var det som ett kosläpp för artisterna. Vi hoppas att de är lika sugna på att få uppträda i år igen, säger Calle Åstrand. 

Konsertkvällen på lördag kommer att streamas gratis till alla som inte har lyckats få tag på biljetter.   

Visfestivalens historia

Start under 1966: 

En gymnasieförening i Västervik får tillstånd att arrangera en konsert i Slottsruinen i Västervik. För att locka dit stor publik lyckas man få dit ”Skepparn” Cervin. Det blev en succé med 250 besökare, trots det höga biljettpriset på 5 kronor. 

Året efter utökade man till två kvällar. Kommunen gick in med 1000 kr, och man fick dit ”tre trotziga trubadurer”; Finn Zetterholm, Bengt Sändh och Staffan Atterhall. Dåtidens mest uppkäftiga trubadurer, och kritiken lät inte vänta på sig. 

Från 1968: 

Kommunen bad Lars ”Frosse” Frosterud att ta över Festivalen. Han tackade ja på ett villkor, att Hootenanny Singers skulle vara medarrangörer. Hootenanny Singers var ett av de mest kända banden i Sverige på den tiden och bestod av Björn Ulvaeus, Tonny Rooth, Johan Carlberg och Hansi Schwarz.

Den sistnämnda, Hansi Schwarz (Calle Åstrands far reds. anm) var den som engagerade sig mest i Festivalen. Han fortsatte att vara arrangör framtill sin död 2013. 

Källa: visfestivalen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.