Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Gunnar Lindén berätta – så upplevde han påtryckningen från företaget. Foto: SVT

Visselblåsaren Gunnar blev hotad med skadestånd: ”De försökte tysta mig”

Uppdaterad
Publicerad

När Gunnar Lindén säger att missförhållanden på vårdbolaget borde anmälas kommer ett brev från företagets juridiska ombud, med hot om stämmning. Hör honom berätta i klippet.

Regeringen vill stärka skyddet för visselblåsare genom en ny lag, en proposition väntas inom kort.

Gunnar Lindén var en av flera som larmade om missförhållanden på ett HVB-hem utanför Västervik. Enligt Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har barn stulit bilnycklar och kört alkoholpåverkade, sökt upp äldre män, blivit våldtagna och suttit på tågrälsen.

”Får inte prata”

Ekonomen Gunnar Lindén reagerade på att allt inte gick rätt till i bolaget. Efter en konflikt sade han upp sig, och uttryckte att problemen borde anmälas till Skatteverket och Ivo.

Kort därefter får Gunnar Lindén ett brev från företagets juridiska ombud Möllers Juridik, om att han brutit mot lojalitetsplikten och kunde krävas på skadestånd i domstol.

”Utifrån detta får du inte föra dialog med myndigheter, organisationer eller personer som har någon kontakt eller affärsrelation med min klient”, står det i brevet som SVT Nyheter tagit del av.

– När jag fick brevet kontaktade jag Ivo, för det här är rent galet alltså. Det var min reaktion, säger Gunnar Lindén.

Syftet var att han skulle rapportera internt innan han gick till Ivo, enligt ombudet Andreas Möller som skrev brevet.

– Men det finns ingen hot om repressalier.

Men det låter som att missförhållanden inte ska komma ut.

– Nej, så låter det inte alls. Det är skrivet för att han inte ska svartmåla min klient med obefogade uppgifter, säger Anderas Möller.

”Din egen bödel”

Några dagar senare får Gunnar Lindén ett sms från en person som haft en central roll i verksamheten: ”Du är ett straff och en bödel för dig själv. Vill du ha försoning får du vända dig till min Gud! Det kommer bli ett avslut, men inte som du önskar”.

– En bödel brukar ju ta livet av folk. Rädd har jag inte varit, men man vet ju inte hur man ska förhålla sig till sådana kommentarer eller hot, berättar Gunnar Lindén.

SVT Nyheter Småland har varit i kontakt med personen som skrev sms:et. Han förnekar bestämt att det skulle vara ett hot.

Istället menar han att Gunnar Lindén har hotat kollegor med att anmäla dem till myndigheter – sms:et betyder att det inte blir något efterspel mellan dem, utan Gud får döma hans handlingar.

Istället för att bli tyst blev de upplevda hoten mot Gunnar Lindén en del av Ivo:s granskning. I februari beslutade myndigheten att tillfälligt stänga boendet på grund av ”fara för barnens liv, hälsa eller personliga säkerhet”.

Nu utreder Ivo om tillståndet ska dras in permanent.

Bolaget säger att Ivo:s beslut är felaktigt, att de påstådda bristerna inte utretts ordentligt, och att det inte funnits fara för barnens liv och hälsa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer