Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet sammanfattar SVT Smålands reporter Ida Andersson dagen från Attunda tingsrätt. Foto: SVT/Kajsa Oscarson

Vittne gav alibi åt mordmisstänkt – så var onsdagens rättegångsdag

Uppdaterad
Publicerad

SVT Småland var under onsdagen på plats i Attunda tingsrätt i Sollentuna där rättegången pågår gällande mordet i Växjö där en man sköts ihjäl på en cykelväg i september 2021. Under dagens förhör fick den mordmisstänkte 18-åringen ytterligare ett alibi.

Redan under tingsrättsförhören under tisdagen berättade ett vittne att han varit tillsammans med 18-åringen vid tiden för mordet, vilket i så fall skulle ge 18-åringen alibi. Under onsdagen upprepades detta när ytterligare en kompis vittnade att han var tillsammans med 18-åringen vid tiden för mordet.

Detta har de inte sagt i polisförhör, men 18-åringens advokat blev inte förvånad.   

– Det här har min huvudman hävdat hela tiden, säger Rickard Sjöström som företräder 18-åringen till SVT.  

I klippet kan du höra vår reporter på plats Ida Andersson summera vittnesmålen och dagen i rättsalen.

Kortfattat vittnesmål

Det var Rickard Sjöström som kallat onsdagens vittne och advokaten frågade bland annat om varför han inte berättat detta vid de tidigare polisförhören. Han fick ett mycket kort svar:    

– Nu är jag kallad som vittne.   

När åklagaren ställde samma fråga och påpekade att han hade kunnat fria sin kompis med de här uppgifterna, var han ännu mer kortfattad.   

– Jag vet inte, svarade han bara på det.  

Sparsam med kommentarer om vittnesmålen

När rättegången avslutas på fredag med kommer frågan om 18-åringens alibi sannolikt att tas upp i hans advokats slutplädering. Men i nuläget är han sparsam med kommentarer.

Åklagare Emma Berge säger att det är upp till tingsrätten att avgöra om uppgifterna som kommer fram vid dagens och gårdagens förhör innebär att 18-åringen har ett aliibi.

– Man kan ju också konstatera att de tre har helt olika bilder av vad som hänt och att dagens vittne inte var särskilt exakt med tider, säger hon.

Under onsdagen, som var den fjärde rättegångsdagen var, förutom 18-åringens kompis, bland annat poliser och en rättsläkare kallade att vittna.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.