I måndagskväll tillkallades polis till centrala Växjö då personer i omgivningen hade sett en man som bar vapen. Mannen greps samma kväll för grovt vapenbrott och grovt olaga hot men förundersökningen har lagts ner. Foto: Carl Carlert.

Plötsligt stod poliser med dragna vapen på hennes balkong

Uppdaterad
Publicerad

I måndags kväll var det stort pådrag vid ett hyreshus i centrala Växjö. En av de boende i hyreshuset satt och tittade på tv när hon plötsligt hade både gärningsman och poliser med dragna vapen på sin balkong.

Marie satt på måndagskvällen och tittade på nyheterna med sin mamma när hon hörde en duns på balkongen. Först reagerade hon inte särkilt på det.

– Då ingen av mina hundar reagerade så trodde jag att jag hörde i syne och tänkte inte mer på det, säger Marie.

”Någon på balkongen”

Men Marie hörde inte i syne. Plötsligt pekade hennes mamma mot balkongdörren och utbrast ”det är någon på balkongen”.

– Då står en kille där och bankar på balkongdörren och vill att jag ska släppa in honom. Jag blev förbannad och försökte sjasa bort honom.

Mannen försvann och i samma stund såg Marie i ögonvrån hur två poliser stod med dragna vapen i andra ändan av hennes balkong.

– Då tänkte jag; ”Vad är det här, en dålig film?”.

Marie och hennes mamma gick ut i hallen och när de öppnade ytterdörren var trapphuset, enligt Marie, också fyllt av poliser.

– Bakom dörren ligger det en polis på golvet med draget vapen mot mig som viskar ”ner ner”.

Greps samma kväll

Mannen på balkongen greps samma kväll och anhölls för grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

– Vi kallades dit för att folk såg honom bära vapen, säger Robert Loeffel polisens presstalesperson.

Förundersökningen är nu nedlagd då det, enligt Robert Loeffel, inte går att utreda brottet då man bland annat inte funnit något vapen. Mannen är försatt på fri fot och inga misstankar kvarstår.

Polisen ”högst troligt”

Robert Loeffel var själv inte med under insatsen och kan därför inte bekräfta exakt vad som hände. Men han förklarar att det inte är ovanligt med poliser med dragna vapen på civilas balkonger vid sådana här tillfällen.

– Det är högst troligt att det var så. Har vi sådana uppgifter så höjer vi vår beredskap. Gärningsmannen flydde från polismännen och sågs som ett potentiellt hot, säger han.

Fotnot: Marie heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.