Foto: White arkitekter

Växjö kommun byter till billigare arkitekt för nya stadshuset

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala fastighetsbolaget Vöfab avbryter samarbetet med White Arkitekter som tagit fram det vinnande bidraget för Växjös nya stads- och stationshus. Orsaken är att Whites offert var tre gånger dyrare än konkurrenten Swecos.

Arkitektkontoret White Arkitekter vann tävlingen om det nya stads- och kommunhuset på norra stationsområdet i Växjö. Sedan dess har arkitektbolaget ansvarat för att ta fram underlag för projekteringen och systemhandlingar med ritningar.

Inför fas två, då de tekniska projekthandlingarna skapas, hade Vöfab möjlighet att konkurrensutsätta White. Byggkonsulten Sweco, som byggentreprenören Skanska anlitar i vanliga fall, lämnade då en offert på tre miljoner kronor. Det är tre gånger billigare än Whites.

– De hade en offert på nio miljoner kronor vilket är betydligt högre än Sweco, säger Vöfabs vd Christer Carlsson.

Utgår från Whites ritningar

Det blir därmed Sweco som tar över ansvaret för bygget av stads- och stationshuset, som utgår från Whites gestaltning. White Arkitekter har tackat nej till att medverka i ett gestaltningsråd men har erbjudit sin expertis om den behövs, säger Christer Carlsson.

– Vi har skiljts åt i god andra och de har erbjudit sitt stöd. Det känns jättebra, säger han.

Den 6 april tas det första spadtaget för det nya stads- och kommunhuset. Byggnaden beräknas stå färdig vid årsskiftet 2020/2021, för en totalkostnad på 713 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.