Med hjölp av egenbyggda riktigt små båtar tar sig 81-årige Sven Yrvind runt i världen. Nyss hemkommen efter 78 dagar till havs planerar han för ett nytt båtbygge och en ny resa. Foto: Karin Ahlgren

Efter 78 dagar till havs – planerar redan för en ny båt

Publicerad

Båtar och havet har varit en stor del av Sven Yrvinds liv. 81 år gammal är han nyss hemkommen till Västervik efter en 78 dagar lång seglats utan att ha gått i land. Och han har redan påbörjat arbetet med det som ska bli hans nästa båt.

Han gillar att utmana sig själv och tycker att livet är som mest spännande när det sker utanför den vanliga comfortzonen.

– Sitter du bara hemma och tittar på tv, då blir du uttråkad, säger båtkonstruktörern och långfärdsseglaren Sven Yrvind.

Han är i full gång med att konstruera en ny båt, efter att nyligen ha kommit tillbaka från en 78 dagar lång seglats.

Kunde knappt stå på benen

Det är inte stora båtar han bygger. Snarare tvärtom, det handlar om riktigt små båtar. Exlex som han nyligen seglade till Azorerna med var 120 cm bred och saknade ståhöjd.

– Men satt man på golvet, då kunde man ju sitta med huvudet rakt upp, säger Sven Yrvind.

Det trånga utrymmet och den långa seglatsen gjorde att Sven, när han kom i land på Azorerna, knappt kunde stå på sina ben. Han fick hjälp att komma i land.

Brinner för små båtar

-  I och med att hjärnan varit frånkopplad från benen i 78 dagar så hade väl de där nerverna försvunnit på något sätt. Men jag var inställd på det och hade gjort i ordning en pinne som jag kunde stödja mig på, säger han.

Trots omaket med ben som inte bar efter seglatsen är det de små båtarna han brinner för. Och det av säkerhetsskäl.

– En liten båt är ungefär som om du kastar en flaska i vattnet. Det är ju ingen storm som kan slå sönder en flaska, va! Den bara åker med i vågorna.

Vill hitta reskamrat

Han fyller 82 i vår, men har inte på något sätt minskat på arbetstakten. I verkstaden i Västervik är han i full gång med att rita och planera för nästa båt. En båt som ska bli något större och rymma två personer.

– Jag tänkte ju försöka hitta en liten flicka som kan åka med. Det är väl inte så lätt nu när man är över 80 år. Det var lättare när man var 20, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.