Foto: Jessica Gow, TT

Statsvetaren om nya regeringen: ”Kristersson borde vara tacksam”

Publicerad

Erik Wångmar på Linnéuniversitetet bedömer Stefans Löfvens chanser att sitta kvar fram till nästa val är goda. Spricker regeringen så gör den det precis innan nästa val och då kommer det inte att vara lönt med något nyval, gissar Erik Wångmar.

– Den dagen som Björklund och Lööf tycker att Löfven inte håller sig till överenskommelsen så får han svårt att sitta kvar, säger Erik Wångmar, forskare på institutionen för statsvetenskap på Linnéuniversitetet i Växjö.

Eftersom C och L:s hjärtefrågor om en avreglering av hyresmarknaden och de ändrade turordningsreglerna är i uppgörelsen är planerade till slutet av mandatperioden så talar mycket för att regeringsunderlaget håller ett bra tag, menar Erik Wångmar.

Samtidigt ser Erik Wångmar flera andra orosmoln på Löfvens himmel. De kommande åren beräknas konjunkturen bli betydligt sämre vilket skulle kunna leda till att arbetslösheten ökar när nästa val närmar sig.

– I ett läge med en sämre konjunktur kan partierna som nu utgör regeringsundelaget komma till olika slutsatser kring om man ska spara eller höja skatterna.

”Kristersson borde vara tacksam”

Den eventuellt försämrade konjunkturen och det knepiga parlamentariska läget i kombination är ingen lätt sits för en statsminister. 

– Jag har sagt i tidigare att jag inte förstår att man vill regera nu. Kristersson borde egentligen vara tacksam, för han hade gått på många smällar om han hade fått regera under den här mandatperioden. 

I stället tror Erik Wångmar att M, KD och SD kommer att gå framåt i nästa val. Hans bedömning är också att om Miljöpartiet åker ur riksdagen kommer M och KD kunna bilda regering och stöttas av SD under nästa mandatperiod.

– Det vore konstigt om inte SD gick fram igen nästa val. Det blir mer och mer stabilt, och det har gått jättebra trots alla skandaler, säger Erik Wångmar.

Hur ska Löfven hantera balansgången att hålla både V, C och L på gott humör?

– Men han har ju inte lovat att V ska få inflytande över budgeten utan enbart över frågor som ligger utanför den, så det tror jag inte blir så svårt, säger Erik Wångmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer