För drygt en månad sen upptäckte en nyanställd ekonom på socialförvaltningen i Älmhult att 8 miljoner kronor saknades i budgeten inför 2017.
När han tittade närmare på fallet visade det sig att budgeten felkalkylerats under sex års tid. Någon anställd på förvaltningen har alltså bokfört påhittade intäkter för att få budgeten i balans.
– Det här är väldigt pinsamt. Vi har kämpat med att komma ikapp besparingar och så drabbas vi av ytterligare ett underskott på 8 miljoner kronor. Personalen har fått slita hårt för att komma ikapp men det har inte hjälpt, det är ledsamt, säger Lars Ingvert (S) som är ordförande i socialnämnden.
Falska miljonintäkter
Flera miljoner har under årens lopp felkalkylerats som påhittade intäkter. Värst var det 2014 då det saknades omkring 25 miljoner kronor vid bokslutet.
Vid år 2010 bytte Älmhults kommun ut sitt ekonomisystem. Om misstagen pågått längre tillbaka i tiden är det ingen som vet.
– Det är så många personer i alla led som varit inblandade i det här sedan flera år tillbaka. Flera av dem har slutat och vi på förvaltningen kommer inte undersöka det närmare, men vi kommer att åtgärda så att felen inte uppstår igen, säger Lars Ingvert.
Vad får det här för konsekvenser?
– Vi står inför ett underskott på sammanlagt 17 miljoner kronor, 8 miljoner av dessa är relaterade till felkalkyleringen av budgeten som gjordes inför 2017.
Kommer ni att behöva säga upp personal?
– Inte som jag kan se det. Det behövs tid för att komma ikapp underskottet, möjligtvis kan det bli aktuellt med omplaceringar av personalen, säger Lars Ingvert (S).
Enligt kommunens jurister innebär felkalkyleringen inte någon brottslig handling.
– Felkalkyleringen i budgeten är ett olycksfall i arbetet. Det är inte brottsligt att göra fel eftersom någon person inte kunnat tjäna på det, säger Lars Ingvert (S).