Lotta Petersson är kommunpolis i Kalmar Foto: SVT

Yngre är otryggare än äldre och kvinnor otryggare än män

Uppdaterad
Publicerad

Yngre känner sig mer otrygga än äldre. ”Kanske tvärtemot vad många kanske tror”, säger Lotta Petersson som är kommunpolis i Kalmar.

De som är mellan 16 och 19 år är de som signalerar störst oro, minst oro kommer från gruppen som är 65 år och äldre. Det visar siffror från Kalmars lokalpolisområde  och som polisen i Kalmar redovisade under torsdagen.

Enligt den undersökningen är kvinnor mer oroliga än män.

Trygghetsundersökningen som presenterades bygger på nära 4000 enkäter som skickats ut till människor boende i Kalmar kommun. Och det sammanvägda resultatet pekar på att de boende i Kalmar känner sig något tryggare jämfört med resten av invånarna i landet.

Få brott i Smedby

Andelen människor som inte utsatts för något brott i Kalmar kommun under förra året är den lägsta sedan 2012 och i Smedby är siffrorna bland de allra bästa i hela landet. 92 procent av de boende i Smedby utsattes inte för något brott förra året.

Enligt undersökningen finns det några problemområden som ökat sedan den förra trygghetsundersökningen.

– Och det handlar om att människor är oroliga för att det finns narkotikapåverkade personer utomhus och buskörning med moped, säger Lotta Petersson.

Enligt undersökning har problemen minskat något vad gäller kvinnor som antastas jämfört med förra året, men ligger fortfarande högre än mellan åren 2012 och 2015.

– När det handlar om risken att utsättas för fysikt våld har risken minskat betydligt de senaste åren, vi har mycket färre anmälningar om misshandel nu, säger Lotta Petersson.

Viktigt att synas

Men även om mycket i undersökningen pekar på att flertalet känner sig ganska trygga i Kalmar kommun, finns det områden polisen måste jobba hårdare på, för att möta den oro som finns.

– Det handlar bland annat om att vi måste bli bättre på att vara ute och att vara synliga runt om i våra kommundelar, för det är viktigt att vi syns och att vi är ute, säger Lotta Petersson.

Trygghetsundersökningen

Region syd, normalvärdet =2

Ett värde högre än två visar på mindre trygghet, medan ett värde mindre än två visar på högre trygghet än riksgenomsnittet

Helsingborg 2,78              Kristianstad 1,96                  Växjö 1,56

Malmö 2,53                      Nybro 1,96                           Kalmar 1,53

Mönsterås 2,34                Hässleholm 1,93                   Vimmerby 1,50

Högsby 2,28                    Landskrona 1,93                    Karlskrona  1,43    

Ronneby 2,21                  Torsås 1,93                           Västervik 1,37

                                       Emmaboda  1,90                   Mörbylånga 1,12

                                       Oskarshamn 1,71                   Borgholm 1,06

                                       Hultsfred 1,65

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.