Anna-Kajsa Arnesson (C) och Henrik Yngvesson (M). Foto: SVT

Yngvesson kritisk till Centerns agerade: ”Känns inte reko”

Publicerad

Att Centerpartiet bryter samarbetet med Moderaterna kom som en chock för det nuvarande kommunalrådet i Mörbylånga Henrik Yngvesson (M). Han är besviken på Centerns agerande, men C tillbakavisar kritiken.

Det nuvarande moderata kommunalrådet i Mörbylånga Henrik Yngvesson är kritisk till att Centerpartiet valt att samarbeta med Socialdemokraterna utan att först undersöka möjligheterna med ett allianssamarbete. M och C skulle ha ett möte nästa vecka. 

– Jag är självklart förvånad över att Centern har presskonferens om samarbete med S redan idag, säger han till SVT Nyheter Småland. 

Känner du dig besviken på Centerpartiets agerande? 

– Det känns inte reko, att man för samtal självklart, men då kan man vara öppen med det. Har man bokat in att man ska träffas, så tycker jag att man kan ta slutlig diskussion efter det.

Inget datum bestämt

Men Centerpartiets gruppledare Anna-Kajsa Arnesson tillbakavisar kritiken från Yngvesson. Enligt henne var inget datum bestämt för mötet.

– Det hör till kutymen att de större partierna hör av sig till dem som är mindre. Socialdemokraterna var då mycket fortare ute och när vi pratade med dem föll saker fort på plats. Henrik Yngvesson (M) har hört av sig till oss, men vi hade inget fastlagt datum, säger Anna-Kajsa Arnesson (S), när vi når henne på telefon på fredagskvällen. 

Och enligt Arnesson verkade inte intresset för ett möte med C vara särskilt stort från Moderaternas sida.

– Redan på valnatten hörde Moderaterna av sig till Socialdemokraterna och pratade om samarbete, men det var ingen som hörde av sig till oss. Först på måndagen fick jag ett sms från M om att de hade för avsikt att börja förhandla nästa vecka, alltså inte denna vecka. 

Har du förståelse för att Henrik Yngvesson är besviken? 

– Jag kan förstå att han är besviken. Men som politiker vet man vad man har i fyra år, men man vet inte vad man har nästa fyra, för det kan alltid komma vändningar.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer