Här är Båten Exlex som Yrvind ska segla med till Nya Zeeland. Foto: Nico Krauss

Ensamseglaren Sven Yrvind, 79, på väg mot Nya Zeeland

Publicerad

Ensamseglaren Sven Yrvind i Västervik ska snart ge sig iväg på en ny långresa. 300 dagar ska han vara ensam på havet och han räknar med att komma fram till andra sidan jordklotet lagom till sin 80-årsdag.

Sven Yrvind växte upp på västkusten och bodde länge i Lysekil, men sedan många år är han bosatt i Västervik. Han har konstruerat båtar i över 50 år och han vill visa att små båtar är säkrare än stora. Därför ska han nu utföra ett expriment. I början av juni seglar han från Dingle på Irland och målet är Dunedin på Nya Zeeland. 

– Det är antipoden, så längre bort kan man inte segla. Då kan ingen säga att den här lilla båten inte kan segla tillräckligt långt, säger Sven Yrvind.

Yvinds båt Exlex som ska ta honom på resan är inte stor. Den är 5,76 lång, en meter bred och går bara 30 centimeter djupt. Resan till Nya Zeeland beräknas ta 300 dagar och under den tiden har han inte planerat att gå i land. 

– Jag blir ungefär som en munk som sitter i Tibet. Det är bara evigheten och det ändlösa havet som finns och då vill man inte bryta den händelsen. 

Sven Yrvind planerar sin resa. Foto: SVT/ClaryKroon

Redan nu har Sven Yrvind packat båten full med mat som ska räcka ett helt år. Kosten kommer att bestå av 170 gram müsli, två skivor grovt rågbröd och en burk sardiner om dagen. 

– Det är omkring 2 000 kalorier per dag och när jag har tittat vad en gubbe på 79 år behöver för energiintag, så finns det lite marginal, säger han. 

Till båten behövs inget bränsle för den drivs med hjälp av tre segel och en vrickåra. Det ligger helt i linje med Sven Yrvinds filosofi att små båtar medför små problem. Han har varit i Japan och studerat vrickårekonst och förklarar hur man får bra kraft när man står på sidan av åran. 

– Och det är inte så mycket som kan gå sönder på den här åran, jämfört med en motor. 

Rutten från Irland till Nya Zeeland. Foto: SVT Design

Till sin 80-årsdag den 22 april 2019 beräknar Sven Yrvind vara framme på Nya Zeeland och då ska ritningarna på nästa båt också vara klar. 

– Jag har tolv kollegieblock med rutor med mig, så där ska jag göra anteckningar och ritningar. Jag ska också skriva en ny bok under resan. Jag kommer ha mycket att göra, men jag ska också hinna med att titta på månen, delfinerna, albatrosserna och simma så mycket som möjligt.

På Sven Yrvinds hemsida kan du följa hans resa till Nya Zeeland med hjälp av de GPS-singnaler han sänder ut.

På SVT Play kan du se hela TV-inslaget där Sven Yrvind berättar om sitt kommande äventyr. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer