Ytliga högspänningskablar prioriteras inte av Eon

Uppdaterad
Publicerad

I fem månader har invånarna i Åslarp väntat på att kunna kantbeskära sin väg. Men ytliga högspänningskablar sätter stopp, och Eon prioriterar inte problemet.

Det var i vintras som problemen startade. Elkablarna som Eon grävde ner i marken efter stormarna Gudrun och Per hade hamnat på fel djup i den lilla byn Åslarp mellan Värnamo och Gislaved i Jönköpings län. Detta ledde till att vägföreningen inte kunde kantskära byvägen eftersom det fanns risk att man gick i kabeln.

Eon sade då att man skulle ta hand om problemet, men idag, drygt fem månader senare, har det knappt hänt någonting. Däremot har man påträffat för grunt nergrävda kablar i samma område på ytterligare två platser.

Eon elkablar

”Skyller på allt möjligt”

Tystnaden från Eon har rört upp känslorna i den lilla byn där man börjat bli trötta på all väntan.

– Det går så trögt alltihop och de skyller på allt möjligt. Vi väntar på underentrepenörer som ska komma ut och göra detta. Det är inte Eon själva som ska göra jobbet, men det är Eon vi betalar till och det är de som ska driva detta, säger Lars Jakobsson som är ordförande i vägföreningen.

”Är inte akut”

När SVT ringer upp Björn Persson som är regionansvarig på Eon för att fråga varför arbetet har avstannat så säger han att frågan inte är prioriterad.

– Detta är inte akut, det är ju inget pågående strömavbrott även om det är viktigt att det här ska åtgärdas, säger han.

Ny kabel hittad

Under de fem månaderna som Åslarpsborna väntat på Eon har problemen dessutom blivit värre. När Patrik Andersson som driver jordbruk i närheten av Lanna skulle plöja sin åker upptäckte han ännu en kabel som ligger för grunt. Han tycker att det måste hända något snart.

– Vi kan ju inte ha kablarna liggande i markytan. Det är jättebra att de är nergrävda men de ska ligga på rätt djup. Man ska inte behöva sitta och behöva vara rädd för att gräva upp dem säger Patrik Andersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eon elkablar

Mer i ämnet