En Södertäljebo döms till 110 timmars ungdomstjänst. Foto: SVT

Hotade och misshandlade för att kränka sexuell läggning – 16-åring döms

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig kille i Södertälje döms för olaga hot, misshandel och ofredande mot en grupp ungdomar. Han döms till ungdomsvård och ska även betala skadestånd.

Enligt tingsrätten var motivet till gärningarna att kränka ungdomarnas sexuella läggning och könsöverskridande identiteter.

Händelserna inträffade inne i en butik på stationen i Södertälje centrum och på ett pendeltåg. 16-åringen ska i närvaro av sina kompisar kallat ungdomarna för skällsord och hotat med att slå en av dem med en flaska.

På pendeltåget ska han sedan ha slagit en snökocka i huvudet på en av ungdomarna och stuckit honom i handen med en nål från en pin med pridemotiv.

Känner sig otrygga i Södertälje

Flera av ungdomarna som är målsägande i fallet säger att de efter händelsen känner sig otrygga i Södertälje.

I bevismaterialet fanns bland annat övervakningsfilmer från pendeltåget och butiken. 16-åringen har förnekat alla gärningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.