Foto: SVT/Sodertalje kommun

44 procent vill avråda från att flytta till Södertälje

Publicerad

Södertäljeborna är inte särskilt nöjda med sin kommun, i alla fall inte enligt den senaste medborgarundersökningen från Statistiska centralbyrån.

Ungefär hälften av landets kommuner har deltagit i undersökningen som bland annat handlar om hur medborgarna upplever trygghet, boende och fritidsmöjligheter i kommunen. Men när det är upp till medborgarna att bedöma kommunen blir det ett lågt betyg, visar undersökningen.

Enligt det som kallas för Nöjd-Region-Index (NRI) hamnar Södertälje under genomsnittet med ett NRI på 49 av 100 möjliga, jämfört med snittbetyget för samtliga kommuner som var 60 av 100.

”Viktigt att inte jämföra oss med andra”

Men trots att betyget för Södertälje hamnar under genomsnittet så är det en förbättring jämfört med tidigare år.

– Jag tycker det är viktigt för vår kommun att vi inte jämför oss så mycket med andra kommuner, utan att vi jämför med oss själva. Mycket går framåt, särskilt inom våra prioriterade områden som skola och äldreomsorg, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

I Nykvarn och Salem tycks medborgarna desto nöjdare, där blev betyget 67 respektive 65 av 100.

44 procent skulle avråda från att flytta hit

Enligt resultatet från undersökningen skulle 44 procent av kommunens medborgare avråda sina vänner eller bekanta från att flytta hit. Men resultatet förvånar de som SVT träffar på stan.

– Oj, nej jag skulle säga tvärt om, Södertälje är ju en framtidsstad! säger Ida Olheim.

44 procent skulle avråda vänner och bekanta från att flytta hit, vad tänker du om det?

– Det är såklart inte roligt att höra men där går det också frammåt. Vi har en dramatisk historia i Södertälje men folk börjar bli lite mer angelägna om att rekommendera nu, säger Boel Godner.

Medborgarundersökningen

Undersökningen gjordes 2017 och resultatet publicerades nyligen.

153 800 invånare i 131 kommuner har deltagit i undersökningen.

Den handlar bland annat om kommunen som plats att bo och leva i, kommunens verksamheter och medborgarnas inflytande.

Källa: Statistiska centralbyrån (SCB)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.