Foto: TT

68-åring skrev hatiska inlägg på Facebook – döms för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

En 68-årig man i Södertälje skrev hatiska inlägg mot muslimer på Facebook. Nu döms han till fängelse i två månader för hets mot folkgrupp.

”Kommentarerna har formulerats på ett kränkande sätt och ger tydligt uttryck för missaktning mot muslimer som grupp”, skriver tingsrätten i domen.

Sammanlagt handlar det om inlägg på Facebook vid åtta tillfällen. Inläggen spreds i en sluten Facebookgrupp med 3 800 medlemmar, men också vid två tillfällen på en öppen Facebooksida med 45 000 och senare 47 000 följare.

Kommer inte ihåg inläggen

I förhör med mannen säger han att det har varit många människor i hans lägenhet som kan komma åt hans dator och att han inte kommer ihåg ifall han har skrivit inläggen. Han säger däremot att han instämmer med vad som står i texterna.

Eftersom att han tidigare blivit avstängd när han skrivit om vänsteranhängare har han flera olika Facebookkonton.

Tidigare dömd vid flera tillfällen

Mannen är sedan tidigare dömd för bland annat olaga hot, hot mot tjänsteman och misshandel. Han har även misskött tidigare villkorlig frigivning. Ett av inläggen skrevs bara en månad efter att hans villkorliga frigivning löpt ut.

Att mannen flertalet gånger återfallit i brott gör att tingsrätten dömer honom till fängelse i två månader, trots att brottet inte talar för fängelsestraff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer