Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagare Thomas Forsberg om hur han ser på den villkorliga domen mot bankkvinnan. Foto: Linda Asmar/SVT

Åklagaren om villkorliga domen mot bankkvinnan: Det viktigaste är att hon döms

Uppdaterad
Publicerad

Den bankanställda kvinnan dömdes för mutbrott men straffet blev varken fängelse eller böter, den enda påföljden blir att hon förlorar jobbet.

– Det viktigaste är att tingsrätten delar bilden av att det här är viktigt att stävja, säger Thomas Forsberg, åklagare vid Riksenheten mot korruption.

Kvinnans försvarare Solveig Sörlien säger till SVT att de kommer att överklaga.

– Vi är besvikna. Vi menar att det inte ligger till som tingsrätten kommit fram till gällande min klient. Hon har inte har accepterat nåt löfte eller tagit emot någonting, säger Solveig Sörlien.

Kvinnan hade kunnat dömas till fängelse, men enligt rätten lever hon under ordnade sociala förhållanden och det finns ”inte skäl att anta att hon kommer att återfalla i brott”.

”Bra bevisning”

Trots att det inte finns bevis på att den kvinnliga banktjänstemannen faktiskt fått pengar i utbyte mot att bevilja lån, så kunde hon dömas utifrån de inspelade samtalen.

– Det går inte att ha bättre bevisning än att höra två personer diskutera mutor. Hon har visat att hon är beredd på att ta emot mutor, och det är tillräckligt, säger åklagaren Thomas Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.