Albera Jene ser tillbaka på ljusglimten från 2020 – att vinna Årets ungdomshjälte: ”Det var en kick”. Foto: Nada Razooq/SVT

Normer hindrade Albera Jene från att spela fotboll: ”Min mamma var orolig”

Uppdaterad
Publicerad

Albera Jene, 19, från Södertälje har i flera år jobbat för att skapa bättre förutsättningar för tjejer att spela fotboll. Och i slutet av 2020 vann hon Aftonbladets utmärkelse Årets ungdomshjälte för sitt jämställdhetsarbete. I videon ovan möter SVT henne på fotbollsarenan, där hon blickar tillbaka till när hon inte fick spela fotboll.

Som liten fick Albera inte spela fotboll på grund av att hon är tjej. Det var normer i familjen och omgivningen som satte stopp på hennes dröm. 

– Min mamma var orolig att jag skulle vara killig av mig, säger hon.

Startade ett tjejlag

Albera gav inte upp och kämpade för att få göra det hon älskar mest. Hon började spela i smyg, men när hon ville komma in i föreningslivet fanns inget fotbollslag i Södertälje för tjejer.

Därför startade hon redan som 13-åring ett eget lag som också blev en trygg plats för henne.

– Jag hade ingen trygg mötesplats att gå till utanför hemmet och skapade därför en genom fotbollen, säger hon.

Hör Albera berätta om hur hon kämpade för att spela fotboll i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.