Anmälningarna om råttor till Telge bostäder har ökat med över 200 procent de senaste två åren. Foto: TT

Allt fler i Södertälje besväras av råttor

Uppdaterad
Publicerad

Råttorna blir allt fler i hela landet. Och i Södertälje har antalet anmälningar om råttor hos Telge bostäder mer än tredubblats de senaste två åren.

Barsaum Aslan i Ronna är en av de som haft besök av råttor i sitt bostadsområde.

– De var jättestora och grova. Som en mindre katt, säger han.

Barsaum Aslan

– Det känns inte så bra. Mina barn är rädda för dem.

Ökat med 230 procent

De senaste två åren har anmälningarna om råttor hos Telge bostäder, som har kommunens största bostadsbestånd, ökat med 230 procent.

Under 2015 fram till och med september fick det kommunala bostadsbolaget in 62 råttanmälningar – att jämföra med 204 anmälda råttor hittills i år.

– Det byggs mycket och sprängs mycket här i Södertälje vilket innebär att det blir oroligheter i mark och avlopp som får råttorna att komma upp. Sedan har det varit en gynnsam sommar och tyvärr hamnar inte matrester alltid där de bör, säger Alexandra Mollgren, skadedjursexpert på Telge bostäder.

”Ser resultat”

Alexandra Mollgren

Bolaget ska inom kort gå ut med en informationskampanj om råttor och sopor. Det, tillsammans med andra metoder som att ta död på råttorna genom gift, hoppas man ska minska antalet skadedjur.

– Vi ser redan nu resultat, så vi ser positivt på nästa år, säger Alexandra Mollgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer