Många kommuner väljer bort det traditionella påskfjädrarna Foto: TT

Många kommuner säger nej till påskfjädrar

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli ett fjäderfritt påskfirande på många håll i år. På grund av djuretiska skäl så väljer många kommuner bort fjädrarna i pyntet, visar en enkätundersökning som SVT Nyheter har gjort.

En vanlig anledning till att kommunerna väljer bort fjädrarna i sitt offentliga pynt är att man inte har kunnat säkerställa om fåglarna har hanterats rätt. Några av kommunerna som säger nej till fjädrarna av just djuretiska skäl är Uppsala, Västerås, Norrköping och Motala.

I Eskilstuna väljer man att inte heller att ha pynt som kan likna fjädrar och de skriver till SVT att: ”Även om de skulle kunna ersättas av konstgjorda fjädrar så förändrar det inte det faktum att det kan se ut som samma produkt med ett potentiellt djurplågeri bakom.”

Tygband och ulltussar ersätter fjädrarna

Flera kommuner har försökt hitta nya lösningar för att ersätta fjädrarna i pyntet. Det kan vara allt ifrån färglada tygband till bomull, tyll och ull. I till exempel Södertälje väljer man att behålla sina tidigare inköpta kalkonfjädrar men byter successivt ut dem mot färgglada ulltussar.

Ett modernt pynt

För många hör påskfjädrarna till traditionen – men enligt Jonas Engman, etnolog och sakkunnig vid nordiska museet, är det ett relativt modernt pynt.

– De började färgas och säljas som extra pynt i slutet av 1800-talet. Det hängde samman med att vi urbaniserades och började konsumera utsmyckningar vid högtider, säger han.

Han tror att vi snarare kommer se mer pynt i framtiden.

– Det verkar som att vi gillar att pynta ännu mer i vårt land. Det kan vi inte minst se vid juletid. Om det kommer att vara just fjädrar vet jag inte. Dyker det upp frågor om djurens rätt kanske man kommer göra konstgjorda fjädrar och då skulle jag tro att de dyker upp igen.

Så svarar kommunerna om påskpynt

Stockholm: Finns ingen policy kring påskpynt men ett antal stadsdelsförvaltningar som fått frågan svarar att ingen av dem ska använda fjädrar för utsmyckning i år.

Södertälje: Använder påskfjädrar från slaktade kalkoner. Byter successivt ut till ull.

Gävle: Pyntar med förra årets fjädrar men byter successivt ut till ull. Ambitionen var att pynta fjäderfritt.

Gotland: Det finns inga beslutade påbud eller riktlinjer kring påskpynt vare sig centralt eller på förvaltningsnivå.

Enköping: Pyntar inte med fjädrar i offentliga miljöer. Använder sig istället av tyll.

Linköping: Pyntar inte med fjädrar i offentliga miljöer. Använder sig istället av tyll och tygvimplar.

Nykvarn: Väljer påskpynt efter ett djurrätts- och etikskt perspektiv.

Örebro: Använder fjädrar som enligt leverantören inte är plockade från levande fåglar. Djuren kommer från slaktindustrin och fåglarna föds inte upp för fjädrarnas skull.

Eskilstuna: Använder naturmaterial som pynt och fjädrar har ersatts främst av ekologiska bomulls- och linneband i olika kulörer.

Norrköping: Använder dekorationer av tyll istället för fjädrar.

Västerås: Har pyntat utan fjädrar från fåglar i tre år. Har ersatts med bollar i tylltyg och av påskägg i papper.

Uppsala: Har fjädrar gjorda av plast som återanvänds.

Motala: Använder färgade band.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.