Foto: SVT/TT.

Allt längre väntetider på akutmottagningarna

Uppdaterad
Publicerad

Man får vänta allt längre på akuten i Stockholms län. Den senaste statistiken visar att samtliga akutmottagningar hade en negativ utveckling förra året när det kommer till väntetider.

I Stockholms län utmärker sig Södersjukhuset som ett av de sjukhus som har längst väntetid. Där har andelen besök från 2015 till 2017 som överstigit fyra timmar (från det att patienten kommer till akuten tills dess att den kan lämna eller blir inlagd) ökat från 46 procent till 61.

Ökade väntetider i Södertälje

Även i Södertälje har väntetiderna blivit längre, även om skillnaden är marginell jämfört med Södersjukhuset. Här handlar det om en ökning från 23 till 30 procent mellan 2015 och 2017.

– Vi jobbar kontinuerligt med våra väntetider på akuten. Vi har gjort stora omstruktureringar i och med att vi flyttade hela akuten förra året och det är klart att det har påverkat våra siffror, säger Hillevi Nilsson, mediciniskt ansvarig läkare på akutmottagningen i Södertälje.

Hur ska ni förbättra väntetiderna?

Hillevi Nilsson, mediciniskt ansvarig läkare på Södertälje sjukhus. Foto: Privat

– Mycket ligger på organisationen, vi måste tänka annorlunda.  Folk söker mer vård idag och förväntar sig snabbare resultat. Vi ska försöka sortera patienterna på ett annat sätt. De som inte är så sjuka ska få kortare väntetider och de som är mer allvarligt sjuka ska vi satsa särskilt på i Södertälje för att snabbt ge dem hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.