Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det finns mycket som går att förbättra som skulle underlätta för kvinnor som vill starta eget” Johan Kreicbergs, ekonom hos Svenskt Näringsliv. Foto: SVT/Samy Dahlman

Andel kvinnor som driver företag i Sverige har minskat

Uppdaterad
Publicerad

Under en längre tid har kvinnliga företagare i Sverige ökat något, men de senaste åren har utvecklingen brutits. Det upplevs ofta som ett stort steg att gå från anställning till företagare menar Johan Kreicbergs, ekonom hos Svenskt Näringsliv.

Senaste statistiken från Eurostat visar att endast 27 procent av företagarna i Sverige är kvinnor. Det kan jämföras med EU-snittet som samma år uppgick till drygt 32 procent.

– Jag hoppas att man återigen kan se över trygghetssystemet då det är en stor faktor och anledning till att man inte vågar starta eget, säger Johan Kreicbergs, ekonom hos Svenskt Näringsliv.

Trygghetsfrågorna hinder för kvinnor

Kvinnliga företagare väntas minska ytterligare i år som en följd av coronapandemin. Redan innan coronautbrottet upplevde många att det var ett stort kliv till att förverkliga sina företagsdrömmar.

– Det är säkert många som har en bra affärsidé men som blir avskräckta av osäkerheten på marknaden just nu, förklarar Johan Kreicbergs.

Att det är just andelen kvinnliga företagar som minskar, har att göra med att kvinnor i större utsträckning än männen vabbar och tar ut föräldrarledighet, menar Johan Kreicbergs.

– Då blir trygghetsfrågorna viktigare för kvinnor än för män, säger han.

Andelen kvinnliga företagare

Visa

Sverige           EU-snittet

2013: 27%    31%

2014: 28%    32%

2015: 29%    32%

2016: 29%    32%

2017: 26%    32%

2018: 27%    32%

2019: 27%    32%

Siffrorna är avrundade.

Källa: Eurostat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer