Foto: TT/arkiv

Anställd på Arbetsförmedlingen anmäls för lånebluff

Uppdaterad
Publicerad

En anställd på Arbetsförmedlingen i Södertälje misstänks ha upprättat falska anställningsavtal till flera kvinnor så att de kunnat ta lån, och därefter ska han ha fått kvinnorna att föra över beloppen till honom. Ett par veckor före anställningens början dömdes han för en miljonstöld hos sin förra arbetsgivare.

Det var i slutet av november som Arbetsförmedlingen blev uppmärksammad om de oegentligheterna. Enligt polisanmälan som personalansvarsnämnden på Arbetsförmedlingen gjort uppdagades misstankarna om lånebluffen när en av de drabbade kvinnorna besökte Arbetsförmedlingen för att ställa mannen till svars.

När mannens dator senare undersöktes upptäckte man att mannen hade kvinnans legitimation inskannad. Man hittade också ett falskt anställningsavtal för en annan kvinna, och även andra dokument som ska ha styrkt kvinnans version av vad som hänt, enligt Nyhetsbyrån Siren.

Fängelsedom från tidigare anställning

Mannen förnekar brott vilket han även gjort gällande den tingsrättsdom från i maj förra året, då han dömdes till fängelse i ett år och nio månader för grov stöld. Enligt domen ska mannen ha lagt beslag på utrustning till ett värde av tre miljoner på sin förra arbetsplats i Stockholms södra länsdelar.

Domen är överklagad till hovrätten.

Ny anställning två veckor senare

Bara två veckor efter att mannen fått denna dom emot sig började han sin anställning på Arbetsförmedlingen. Att mannen var dömd missade Arbetsförmedlingen eftersom de inte begärt ut något utdrag ur belastningsregistret.

– Arbetsförmedlingen gör inte någon avstämning mot belastningsregistret före anställningsbeslut, skriver verksjurist Martin Lindeblad i en kommentar till Nyhetsbyrån Siren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.