Företaget vill inte berätta var i Sverige den smittade personen är anställd. Foto: TT

Anställd på Astra Zeneca coronasmittad

Uppdaterad
Publicerad

En person som jobbar på Astra Zeneca i Sverige har smittats av det nya coronaviruset. Men personen ska inte ha träffat kollegor eller varit på någon av läkemedelföretagets anläggningar.

Personen på Astra Zeneca som smittats har varit på semester i Italien, men ska sedan dess ha stannat hemma.

– Det är helt i enlighet med våra riktlinjer och personen har inte träffat kollegor eller varit på några av våra anläggningar i Sverige sedan hemkomsten. Den smittade personen mår efter omständigheterna väl, säger Christina Malmberg Hägerstrand, Astra Zenecas presschef.

Astra Zeneca finns i både Södertälje och Göteborg, men Christina Malmberg Hägerstrand vill inte uppge för SVT Nyheter vid vilken anläggning som personen arbetar vid.

Hon säger att företaget redan tidigare arbetat förebyggande för att stoppa eventuell smittspridning genom att minimera resandet.

– Alla medarbetare som har varit i de mest smittodrabbade områdena har även uppmanats att stanna hemma under två veckor, säger Christina Malmberg Hägerstrand.

Merparten av de smittade i Sverige kan spåras till Italien. Under fredagen bekräftades totalt 43 nya fall, vilket gör att sammanlagt 137 personer har smittats i Sverige.

Flest smittade i Stockholm

Den region som har flest antal smittade är Stockholm, där totalt 80 personer drabbats av coronaviruset.

– Fallen följer de mönster vi sett tidigare i veckan. De är kopplade till resor i norra Italien. Enstaka fall är kopplade till Iran. Några fall är anhöriga som smittats av tidigare bekräftade fall, säger biträdande smittskyddsläkare Maria Rotzén till TT.

Regionen är beredd på fler fall

Vi smittspårar aktivt kring de här personerna för att minska smittspridningen, säger Maria Rotzén.

Flera skolor i Stockholm valde under fredagen att stänga tillfälligt på grund av oro för coronaviruset, men Victor Rydberg gymnasium och högstadium och Danderyds gymnasium öppnar igen på måndag, rapporterar P4 Stockholm.

Sedan tidigare har flera andra svenska skolor antingen stängt eller uppmanat barn som varit i smittodrabbade områden att stanna hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.