Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Charbel Gabro ger sina tre bästa tips för att integreras Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Årets talare” på besök i Södertälje friskola

Uppdaterad
Publicerad

Charbel Gabro kom till Sverige från Syrien med sin familj när han var fyra år gammal. Idag föreläser han om det utanförskap han upplevde under sin uppväxt och om vikten av integration i samhället. SVT Nyheter var med när han mötte eleverna på Södertälje friskola.

Integration och utanförskap är de stora ämnena som stod i fokus när Charbel Gabro, vinnare av årets talare 2018, besökte Södertäljeeleverna.

Inspirerad av sin svensklärare

Under föreläsningen med eleverna understryker han vikten av att våga ta kontakt med människor från olika kulturer. Han lyfter ett exempel från sitt egna liv, när han fick stöd från sin lärare Birgitta.

– När jag var liten fick jag två knäckemackor av min svensklärare Birgitta. Det gjorde mycket för mig, jag kände mig sedd och att någon faktiskt bryr sig, säger Charbel Gabro.

Han fortsätter:

 – Birgitta har blivit min röda tråd i föreläsningen men också i livet. Det handlar om att våga ta kontakt med någon som är olik än själv. För mig som invandrare handlar det om att våga ta kontakt med någon svensk som kan lära mig något helt annat och introducera mig till andra kulturer som man annars kanske aldrig hade tagit del av, säger han.

Hör Charbel Gabro ge sina bästa tips för att ta sig ur utanförskap i videon ovan.

Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer