Foto: ADO/SVT

Assyrisk partiledare släppt ur syriskt fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Han har suttit fängslad i syriskt fängelse i över 2,5 år men på onsdagen släpptes Assyriska demokratiska organisationens partiledare, Gabriel Moshe.
– Jag kan inte beskriva mina känslor, säger brodern Abgar Moshe som bor i Södertälje.

Det syriska oppositionspartiet, Assyriska Demokratiska organisationen, ADO, har i 60 års tid jobbat för det assyriska folkets rättigheter i Syrien. Partiet har en Sverige-sektion i Södertälje.

Generalsekreteraren Gabriel Moshe fängslades i december 2013 och har sedan dess suttit frihetsberövad i Damaskus utan rättegång. Något som människorättsorganisationen Amnesty uppmärksammat flertalet gånger. Även ADO-Sverige har kämpat för ett frisläppande.

”Visste inte vad säga”

SVT Nyheter Södertälje har tidigare berättat om Gabriel Moshes bror, Abgar Moshe, även han politiskt aktiv. Han fängslades av den syriska regimen men släpptes efter ett par månader och kunde fly landet. Han bor sedan två år tillbaka hos släktingar Södertälje.

När han, runt lunchtid på onsdagen, nåddes av nyheten om att hans bror försatts på fri fot, trodde han inte att det var sant.

– Under hela denna tid som han suttit inne har vi fått falska förhoppningar om att han ska släppas så när min fru ringde från Syrien och sa att det var på riktigt så visste jag inte vad jag skulle säga. Det känns som att jag vunnit på det största lotteriet, säger Abgar Moshe, som är märkbart tagen.

Väntar på samtal

Har du hunnit prata med honom?

– Nej, jag väntar på att någon som är med honom ska ringa. Och min telefon ringer oavbrutet, det är många som undrar om det är sant.

Vad är det första du kommer säga till din bror?

Abgar Moshe tystnar en stund och vill tänka efter.

– Jag kommer nog säga: ”Grattis bror för att du stod upp för det assyriska folkets rättigheter även när du var fängslad – och trots alla påtryckningar från den syriska regimen”.

”Ska till Qamishli”

Samvetsfången Gabriel Moshe anklagas för att sympatisera med terrorister. Abgar har inte hört sin brors röst sedan han själv släpptes ur fängelset för mer än 1,5 år sedan. Men enligt uppgifter från personer som är med brodern nu så mår han, efter omständigheterna, bra.

– Han är hemma hos bekanta till oss i Damaskus och ska försöka ta sig hem till Qamishli, säger Abgar till SVT.

Minst 65 000 har kidnappats

I höstas uppgav Amnesty att 65 000 syrier kidnappats sedan kriget bröt ut i landet. 58 000 av de försvunna är, enligt organisationen, civila, främst läkare, advokater, journalister och människorättsaktivister.

Strax innan klockan 16.30 har Abgar Moshe fått tag på sin bror.

– Äntligen! Han lät väldigt glad och sa att han mår bra. Och att hans kamp aldrig kommer att upphöra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer