Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se filmen när polisen pepparsprejar festdeltagarna och polisens förklaring till agerandet. Foto: Privat/SVT

Dramatiska nyårsfirandet i Assyriskas lokal: Polisen pepparsprejade festdeltagarna

Uppdaterad
Publicerad

Ett 40-tal personer, barn och vuxna, deltar i den privata nyårsfesten i Assyriska kansliets lokal i Södertälje. När de ska lämna lokalen dyker polisen upp och börjar pepparspreja dem oprovocerat, enligt festdeltagarna. Men polisen menar att det föregåtts av tumult och hotfull stämning.

Klockan är strax efter 01 på nyårsnatten när deltagarna har börjat städa upp efter festen. Två timmar tidigare har ordningsvakter besökt det privata nyårsfirandet, som pågår i fotbollsföreningens lokal, och meddelat att de måste lämna festen en timme efter tolvslaget.

Enligt två av deltagarna är stämningen lugn när flera poliser kommer in och säger att sällskapet måste bege sig hemåt. När Ninmar Acar går ut i entrén för att fråga vad som pågår blir utsläpad på gatan, nedtryckt på marken och handfängslad, berättar han.

– Jag märker inte att jag skadar mig. Jag får panik, säger han.

Videoklipp visar tumultet

Ett videoklipp från en festdeltagare visar hur flera personer pepparsprejas i ansiktet. Enligt två deltagare, som känner sig kränkta av det som sker, träffas även äldre, barn och en gravid kvinna av pepparsprejen.

Men polisen har en helt annan bild av händelsen. Patrullen kallas till platsen av ordningsvakterna, som uppgivit att de behöver hjälp att tömma lokalerna.

När patrullen kommer dit upplever de flera personer som hotfulla och aggressiva och därför använder poliserna pepparsprej mot två vuxna. Enligt polisen är det barn på plats som andas in pepparsprejen, men ingen av dem ska ha skadats allvarligt.

Polisen: De har inte festtillstånd

Caroline Aspegren, lokalpolisområdeschef i Södertälje, beskriver händelsen som tumultartad och säger att deltagarna inte har tillstånd att ha fest i lokalen.

– Det är kommunens lokal och där ska fotbollsverksamhet bedrivas, säger hon.

Polisen har skrivit två anmälningar om våld mot tjänsteman. Två poliser skadas lindrigt i samband med händelsen.

Har anmält polisen

En polis ska ha hamnat på marken och när Ninmar Acar kontrolleras försöker två andra personer att frita honom.

– Min mamma och pappa frågade bara vad som hände, säger Ninmar Acar.

Men polisen säger att ni betedde er hotfullt?

– Det gjorde vi inte.

En anmälan mot polisen har gjorts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.