Tony Meshko, Assyriska riksförbundets ordförande, kritiserar event av Södertälje kommun. Foto: Pressbild/SVT

Assyriska riksförbundet avböjer medverkan i Seyfo-event

Uppdaterad
Publicerad

Assyriska riksförbundet har under tisdagen avböjt en inbjudan från Södertälje kommun att medverka under ett evenemang som ska uppmärksamma folkmordet Seyfo. Kommunen menar att det har skett ett missförstånd.

I ett pressmeddelande skriver Assyriska riksförbundet att de avböjt att medverka i eventet eftersom folkmordet har kommit att handla om ett sviket löfte från statsminister Stefan Löfven (S).

De är även upprörda över hur kommunen planerat eventet då minnesdagen för Seyfo är den 24 april.

– Nu helt plötsligt vill kommunen göra ett event den 13 juni. Dessutom har man i inbjudan bett oss att medverka med ”sång och dans” och det känns motbjudande så som det har formulerats. Vi hedrar inte minnet av våra döda genom att sjunga och dansa, det känns mer som ett desperat och ogenomtänkt jippo än en ärlig gest och vi hoppas att kommunledningen ställer in eventet, säger Tony Meshko, ordförande för Assyriska riksförbundet, i pressmeddelandet.

Kommunen menar att det skett ett missförstånd

Södertälje kommun har bett Tony Meshko om ursäkt och hoppas kunna få till ett möte då de menar att det skett ett missförstånd gällande ”sång och dans”.

– På minnesdagen hedrar man de döda, men vi vill visa att språket och kulturen lever vidare här i Södertälje och en förening föreslog sång och dans. Det var inte vår mening att skapa den här reaktionen, säger Rickard Sundbom, stadsdirektör på Södertälje kommun.

Men kan du förstå att de inte vill att man ska sjunga och dansa?

– Ja, det har jag full respekt för.

Vad gäller datumet menar Rickard Sundbom att det är viktigt att öka kunskapen om folkmordet året runt och att datumet inte är spikat än.

Förbundet vill att att ni ställer in eventet, kommer ni göra det?

– Om de fortfarande känner så här efter ett möte med oss så har jag svårt att se att vi genomför eventet, men vi hoppas kunna ändra deras åsikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer