Astra Zenecas vd i Sverige, Pascal Soirot. Foto: Hampus Rundberg

Astra Zeneca bygger ny anläggning

Uppdaterad
Publicerad

Astra Zeneca investerar stort i Gärtuna. Läkemedelsbolaget ska satsa 2,3 miljarder kronor vilket kommer att ge mellan 150 och 250 nya anställningar samt en ny tillverkningsanläggning. Och möjligheterna till ännu fler anställningar finns.

Astra Zeneca kallade in till presskonferens i Gärtuna klockan tio på måndagsförmiddagen.

På plats fanns företagets Sverige-vd Jan-Olof Jacke och Margareta Ozolins som är chef för bolagets tillverkning i Sverige och koncernchefen Pascal Soriot.

Astra Zenecas forskningsenhet nedlagd

Miljardsatsning

Satsningen görs genom en ny tillverkningsanläggning för biologiska läkemedel, och företaget skjuter till 285 miljoner dollar, vilket är drygt 2,3 miljarder kronor.

Satsningen beräknas ge som mest 250 nya högkvalificerade jobb. Den nya fabriken ska ligga i den nordöstra delen av Gärtuna. Man hoppas att den ska kunna leverera kommersiella produkter om fyra år.

– Det är ett mycket positivt besked. Det visar att vi är i framkant, och i nuläget känner vi ingen oro för jobben här, säger Milan Bogicevic som är klubbordförande i IF Metall.

Kan utökas

Men det kan mycket väl bli fler än 250 anställningar. Vd Pascal Soirot ser positivt på utvecklingen:

– Detta är ett steg i en större satsning. Om steg två och tre skulle placeras i Södertälje skulle det betyda en investering på en miljard dollar och runt 1000 nya arbetstillfällen.

Om det blir en sådan utökning vet man inte i nuläget, utan det kommer att i sådana fall meddelas de närmaste åren.

Astra Zenecas produktionsanläggning i Södertälje är redan en av de största i världen när det kommer till läkemedel. De 3 800 anställda gör företaget till Södertäljes näst största arbetsgivare.

Den nya anläggningen ska ägna sig åt fyllning och packning av proteinläkemedel.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Astra Zenecas forskningsenhet nedlagd

Mer i ämnet