Astra Zenecas anläggning i Södertälje. Arkivbild. Foto: TT

Astra Zeneca betalar närmare en miljard i skadestånd – till Texas

Uppdaterad
Publicerad

Astra Zeneca gick med på en förlikning i en tvist mot delstaten Texas i USA och tvingas nu betala 110 miljoner dollar, närmare en miljard svenska kronor i skadestånd, skriver Bloomberg News.

Den mångåriga tvisten mellan delstaten Texas och Astra Zeneca handlar om att läkemedelsjätten ska ha uppmanat läkare att skriva ut antipsykotika till barn. Detta på platser där läkemedlen inte hade godkännande, det skriver Omni News.

Ingen påverkan på Södertälje

– AstraZeneca förnekar anklagelserna men företagets bästa är att lösa dessa frågor och att gå vidare med att upptäcka och utveckla viktiga läkemedel – samtidigt som vi undviker förseningar, osäkerhet och kostnader för långvariga tvister, skriver Jacob Lund, pressekreterare på Astra Zeneca, till SVT.

Han uppger att domen inte kommer påverka verksamheten i Södertälje.

Delstaten Texas stämde företaget 2013 och ville då ha fem miljarder dollar i skadestånd. Nu har alltså domen fallit och Astra tvingas betala 110 miljoner dollar, motsvarande 978 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.