Astra Zeneca i ny miljardsatsning mot RS-virus

Publicerad

Ett av Astra Zenecas dotterbolag har slutit ett avtal med det globala vaccin-företaget Sanofi Pasteur. Affären är värd en miljard svenska kronor och målet är att tillverka vaccin mot RS-virus för barn.

Under fredagen meddelede Astra Zeneca att deras dotterbolag MedImmune slutit ett avtal med det franskbaserade företaget Sanofi Pasteur. Målet är att utveckla en ny generations vaccin mot RS-virus.

Enligt villkoren i avtalet ska Sanofi Pasteur betala en miljard svenska kronor. Om vissa delmål uppfylls i form av försäljningsvolymer kan betalningen bli så stor som fem miljarder kronor. På vägen kommer Astra Zeneca och den nya partnern att dela på kostnader och vinster. Det Södertäljebaserade företaget kommer stå för produktionen medan Sanofi Pasteur marknadsför produkten.

En RS-virusinfektion brukar börja som en vanlig förkylning med hosta, snuva och lite feber. Vuxna och äldre barn får oftast inga större besvär, men barn som är upp till ett år kan bli ordentligt sjuka med ansträngd hosta och svårigheter att andas. Om barnet inte orkar äta, blir slött, får andningsuppehåll eller blir blåaktigt ska du söka vård direkt. Du ska även kontakta vården om ditt barn blir sjukt och tillhör en riskgrupp, till exempel att hen är för tidigt född eller har en hjärtsjukdom. Barnet kan då behöva få vård på sjukhus.

RS-virus, respiratoriskt syncytievirus, smittar lätt och de flesta barn blir sjuka någon gång under sina första två år. Infektionen är vanligare under vinterhalvåret.

Källa: Vårdguiden Stockholms läns landsting

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer