Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kinesisk samarbete för att främja företaget – men Astra Zeneca ser inget behov. Foto: SVT

Astra Zeneca om kommunens samarbete med Wuxi: ”Har ingen större betydelse”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens rapportering från Kina har gjort att många har ifrågasatt Södertälje kommuns samarbete med staden Wuxi. Den politiska majoriteten säger att samarbetet är viktigt för att främja Scania och Astra Zeneca. Men företaget själv ser inget behov av kommunernas systerskap.

De senaste veckornas händelser i Kina, bland annat avslöjanden om fängelselika indoktrineringsläger och fortsatta turer kring den fängslade svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai har fått stark kritik.

Nästa år går avtalet mellan Södertälje kommun och den kinesiska kommunen Wuxi ut och oppositionen i fullmäktige vill inte att det förlängs. Den politiska majoriteten menar däremot att systerskapet mellan kommunerna har varit viktigt för företagen, något som Astra Zeneca själva inte håller med om.

I klippet ovan förklarar Jacob Lund kommunikationsdirektör på Astra Zeneca varför Södertälje kommuns samarbete med den kinesiska staden Wuxi har liten påverkan på Astra Zenecas verksamhet.

Storsatsning i Kina

Som SVT tidigare har rapporterat storsatsar nu Astra Zeneca i den kinesiska vårdsektorn och har en av sina största produktioner i Wuxi.

Hur ser Astra Zeneca på att verka i ett land som inte har de demokratiska grundprinciperna?

– Vår uppgift är att ta fram nya innovativa läkemedel till patienter som är svårt sjuka. Patienter blir svårt sjuka oavsett vilket land de bor i och de vi kan göra är att förse läkemedel till dem, säger Jacob Lund.

Men man behöver inte producera i de länderna?

– Det vill jag inte kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer