Astra Zeneca har teckant kontrakt med USA om att leverera en antikroppsmedicin mot covid-19. Förhoppningen är att antikropparna är verksamma mellan ett halvår till ett år. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Astra Zeneca säljer antikroppscocktail till USA

Publicerad

Astra Zeneca har tecknat ett miljardkontrakt med USA om att leverera en antikroppsmedicin mot covid-19. Omkring 10 000 personer ska få cocktailen i flera kliniska studier.

Förhoppningen är att antikropparna är verksamma mellan ett halvår till ett år.

Det svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astra Zeneca meddelar att man påbörjar de avslutande studierna av en antikroppscocktail mot covid-19, där 6 000 försökspersoner till en början ska få antikropparna.

USA väntas få 100 000 doser till slutet av året, efter att ha bidragit med 486 miljoner dollar, motsvarande omkring 4,3 miljarder kronor, för att utveckla och ta del av läkemedlet. Landet har även rätt att köpa ytterligare en miljon doser under nästa år.

Förhoppningsvis förebyggande

De kommande veckorna ska läkemedelsjätten i två studier undersöka hur länge antikropparna, som går under namnet AZD7442, skyddar mot covid-19 och om de kan användas för att förebygga smitta.

”En studie med runt 5 000 deltagare kommer att granska säkerheten och hur effektivt AZD7442 är för att förhindra infektion i upp till tolv månader. Den andra studien kommer att analysera profylax och förebyggande behandling efter exponering hos omkring 1 100 deltagare,” skriver Astra Zeneca i ett pressmeddelande.

Dessutom planerar läkemedelsföretaget att i kompletterande kliniska studier ge antikroppscocktailen till runt 4 000 patienter som behandlas för covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.