Foto: TT

Astra Zeneca ska hjälpa till att utveckla vaccin mot corona

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsföretaget Astra Zeneca kommer att tillsammans med universitetet i Oxford att utveckla ett vaccin mot coronaviruset. Det uppger läkemedelsföretaget i ett pressmeddelande.

På Oxford universitets Jenner institut jobbar brittiska forskare i rekordfart med att ta fram ett vaccin mot coronaviruset. Studien som är i första fasen har redan inletts med frivilliga i södra Storbritannien.

Data inom ett par veckor

Redan i slutet av maj räknar forskarna med att börja testa drygt 6 000 personer. Testerna ska visa om vaccinet är effektivt att skydda mot smittan.

– Det potentiella vaccinet har redan slutfört prekliniska studier och nu pågår sedan en vecka tillbaka en första studie hos friska frivilliga i åldern 18-55 år. Vi räknar med att data kommer finnas tillgängliga inom några veckor. Och om det är positivt kommer man förmodligen redan i sommar kunna gå vidare med större studier på människor, säger Jacob Lund, kommunikationsdirektör på Astra Zeneca till SVT.

Forskarna hoppas på att kunna producera några miljoner doser av vaccinet redan i september förutsatt att det får godkänt. Vaccinet ha testats på rhesusapor i USA där de exponerades för höga doser av viruset. Aporna var fortfarande friska efter 28 dagar, skriver tidningen New York Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.