Det var tisdagen den 22 februari som en hittades skottskadad i en bil i Ronna. Foto: Blåljusbilder

Åtal efter mord på gängkriminell i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer åtalas i Södertälje tingsrätt för inblandning i ett mord på en tungt kriminell man i februari 2022 – en händelse som enligt uppgift till SVT kan ha bidragit till senaste tidens upptrappade våld.

En av personerna var tidigare mordmisstänkt, men är nu istället åtalad för grovt vapenbrott och grovt skyddande av brottsling.

Det var den 22 februari som en man avled efter att ha hittats skottskadad i en bil i Ronna. Händelsen tros enligt uppgift till SVT ha bidragit till att utlösa den våldspiral som sker i Södertälje och som resulterat i sex dödsskjutningar sedan februari i år.

– Jag har ingen närmare information om samband, det är flera personer som varit inblandade, men mordet den 22 februari har skett inom ramen för organiserad brottslighet, säger kammaråklagaren Markus Hankikko.

Våldsspiralen i Södertälje

En 23-årig man har tidigare varit misstänkt för mordet. De misstankarna har avskrivits och han är numera misstänkt för grovt vapenbrott och grovt skyddande av brottsling, enligt åtalet i Södertälje tingsrätt som kom under fredagen.

– Man har inte kunnat bevisa att det var han som var utföraren, säger Markus Hankikko.

Ingen mordmisstänkt

Han tillägger att den huvudmisstänkte kan ha fått i uppdrag att utföra mordet, och att även tagit hand om mordvapnet.

Ytterligare två personer står åtalade. En av dem för medhjälp till skyddande av brottsling och den andra för försök till grovt vapenbrott.

Samtliga tre personer förnekar brott.

I nuläget finns ingen mordmisstänkt i fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsspiralen i Södertälje

Mer i ämnet