Foto: SVT

Återvinningsstationen i Saltskog stänger – sopdumpandet blev övermäktigt

Uppdaterad
Publicerad

Nästa fredag stängs återvinningsstationen i Saltskog i Södertälje. Efter år av stora illegala dumpningar har FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen fått nog. – Det är för mycket resurser som går åt, säger Annika Ahlberg på FTI.

Efter den 5 april är återvinningsstationen i Saltskog ett minne blott, vilket LT var först att rapportera om. Anledningen till att den stängs är flera år av illegala sopdumpningar på stationen.

– Det är för mycket resurser som går åt, säger Annika Ahlberg, regionchef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI. Det kostar oss ungefär lika mycket att ta hand om felaktigt dumpat material som att tömma behållarna.

Sopkaoset i Södertälje

Boende hänvisas till Tveta

På en skylt vid återvinningsstationen i Saltskog hänvisar FTI boende i området till återvinningen i Tveta från och med den 5 april.

Flera boende som vi har träffat i Saltskog idag upplever att de får långt till närmaste återvinningsstation nu?

– Ja det är väldigt tråkigt att ett fåtal gör fel och att det får sådana här konsekvenser för alla.

Annika Ahlberg, regionchef FTI. Foto: Pressbild

Ser inget alternativ till att stänga

Sopstationen i Saltskog är utan tvekan den station som är mest drabbad av sopdumpningar i Södertälje, enligt FTI.

Är det inte ett nederlag att stänga ner istället för att försöka lösa problemet?

– Vi har försökt med åtgärder i mer än ett års tid. Vi har haft möten med kommunen, polisen och närliggande fastighetsbolag. Men här har det blivit så pass mycket att jag inte ser någon annan väg ut ur det än att stänga ner stationen, säger Annika Ahlberg.

Förutom att det är dyrt att städa upp är det ett arbetsmiljöproblem att de som städar på stationen måste hantera till exempel gammalt matavfall, enligt FTI.

Matavfall på återvinningsstationen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopkaoset i Södertälje

Mer i ämnet