Vid en inspektion hittades bland annat hål, spillning och söndergnagna pastapaket. Foto: Södertälje kommun

Avföring från djur hittades bakom pastaförpackningar – butik tvingas vidta åtgärder

Publicerad

Vid en miljöinspektion i livsmedelsbutiken Lidl i Weda hittades avföring från djur bakom pastaförpackningar. Miljökontoret misstänker att det sannolikt rör sig om råttor som angripit varor och butiken tvingas nu vidta åtgärder.

Det var vid en miljöinspektion som Södertälje kommuns miljöinspektör fann avföring från djur bakom pastapaket och andra varor i Lidl i Weda. Varorna såg ut att vara angripna från djur då bland annat smörgåsrån var söndergnagda och pastaförpackningar var uppbrutna.

– Det var med bestörning som vi upptäckte detta. Vi tar det på fullaste allvar och agerar nu kraftfullt genom att täppa till att möjliga ingångar till butiken, säger Jonas Strömvall, Lidls fastighetschef inom Stockholmregionen.

Var har det brustit?

– Det vet vi inte, vi håller på och utreder vad som gått snett, säger han.

Till miljökontoret har företaget uppgett att råttorna kommer in via lokalens avlopp.

Specialbeställda råttfällor

Miljökontoret skriver vidare i sitt protokoll att ”eftersom råttor sannolikt har gått runt bland livsmedlen och förorenat innebär det risk för människors hälsa att angripna livsmedel är kvar i butiken”.

Jonas Strömvall, fastighetschef Lidl.

Har någon blivit sjuk av era varor?

– Absolut inte, vi handhar förpackade livsmedel. Frukten byter vi ut varje dag och brödet varje kväll, säger Jonas Strömvall och berättar att butiken nu kommer att storstädas flera nätter och att de har specialbeställt råttfällor.

Slänger livsmedel

Nu föreläggs butiken att ”gå igenom livsmedelsvarorna i butiken noggrannt varje morgon efter gnag, spillning i närheten eller andra spår efter skadedjur som gör dem till osäkra livsmedel, och därefter kassera påverkade livsmedel.”

Butiken förväntas meddela det sammanställda resultatet till miljökontoret veckovis framöver eller oftare om spår av skadedjur hittas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer