Foto: SVT

Babyboom väntas – Svenska kyrkan räknar med fler dop

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan räknar med att antalet dop kan öka igen. Förklaringen är att man väntar en ny ”babyboom” bland majoriteten av samfundets medlemmar.

I en ny rapport från Svenska kyrkan har man bland annat kartlagt hur doputvecklingen ser ut. Nu tror man att flera församlingar runt om i landet kan märka av en förändring eftersom antalet dop kan öka för första gången på flera år.

– Den vanligaste åldern bland Svenska kyrkans medlemmar är runt 25 år i dag och många närmar sig åldern för sina första barn. Jag tror många har uppfattningen att medelåldern i kyrkan är betydligt högre än så, säger Andreas Sandberg, forskare i Svenska Kyrkan.

Gudstro inte avgörande

Kartläggningen visar att den främsta anledningen till att föräldrar väljer att döpa sina barn i dag är att de själva är medlemmar i kyrkan. Framförallt är det mammans medlemskap som spelar roll i valet.

Tro på Gud eller känsla av delaktighet i det kristna samfundet är sällan de främsta förklaringarna till dopet.

Här förklarar Andreas Sandberg vilka anledningar föräldrarna har uppgett till varför man väljer att döpa eller inte döpa sitt barn:

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.