Arkivbild som inte har något med den aktuella händelsen att göra. Foto: TT

Funktionsnedsatt tonåring försvann från boende

Publicerad

I somras försvann en tonåring med funktionsnedsättning från ett LSS-boende i Södertälje, och hittades senare på sin skola. Nu har händelsen Lex Sarah-anmälts.

Händelsen inträffade när en anställd jobbade ensam med tre tonåriga ungdomar på ett korttidsboende för funktionsnedsatta.

När en av ungdomarna lämnades utan uppsyn försvann den till sin skola, som enligt anmälan ligger ”en bra sträcka därifrån”.

Enligt anmälan kunde något allvarligt då ha inträffat, eftersom personen ”inte är uppmärksam i trafiken”.

Vid samma tillfälle skickades dessutom en av ungdomarna med en taxi till sitt fritids, trots att den inte skulle dit.

– Det är sommarvikarier som jobbat och man har brustit i rutinerna. Vi ser mycket allvarligt på det här, och det är därför en Lex Sarah-anmälan har upprättats, säger Marina Åberg Carlsson, tillförordnad resultatområdeschef inom verksamheten för personer med funktionsnedsättning på Södertälje kommun.

”Skulle inte ha jobbat ensam”

Enligt Marina Åberg Carlsson skulle det egentligen ha varit ytterligare en medarbetare på plats när händelsen inträffade.

I det här fallet skulle man inte ha jobbat ensam, men av någon anledning hade en medarbetare gått hem tidigare, säger Marina Åberg Carlsson.

Efter händelsen har man nu vidtagit flera åtgärder på boendet.

– Vi har stärkt upp bemanningen och gjort det extra tydligt att man inte får avvika från det schema som är lagt utan att förankra det hos en chef, säger Marina Åberg Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer