Barn i ekonomiskt utsatta familjer ska lyftas fram

Publicerad
Många familjer i Södertälje lever på försörjningsstöd och fler och fler av dem lever på bidrag under en lång tid. Eftersom det finns många barn i de här familjerna presenteras nu en ny modell för att säkerställa att socialtjänsten ser behoven ur barnens perspektiv.

Södertälje kommun har högre kostnader för försörjningsstöd än många andra jämförbara kommuner. Många av dem som får stöd är barnfamiljer.

– Ja, vi vet att en det är stor andel barn som lever i familjer som har försörjningsstöd eller lever i familjer som är ekonomiskt utsatta och vi vet att de kan fara väldigt illa, säger Lena Rogeland som är koordinator för KNUT, ett kommunalt nätverk för utveckling och stationerad i Södertälje.

Långvarigt bidrag vanligare

Barn i ekonomiskt utsatta familjer löper 131 procent högre risk att dö under barndomen och 186 procent högre risk att bli inskrivna för psykisk ohälsa, enligt en rapport från Studieförbundet näringsliv och samhälle (SNS).

Av de som har försörjningsstöd har andelen familjer som under en lång tid har levt på bidrag ökat, och många kommuner vill nu sätta barnens perspektiv i fokus.

– Vi har fått många förfrågningar från olika kommuner om att man vill ha ett mer barnrättsligt perspektiv i socialtjänstens utredningar. Ofta står det i utredningarna att barnens perspektiv har beaktats men inte på vilket sätt, säger Lena Rogeland.

33 kommuner får stödkort

På den konferens som hölls i Södertälje i går samlades anställda i 33 kommuner för att diskutera hur försörjningsstödet kan utvecklas och för att få en uppsättning nyframtagna stödkort med sig hem. På korten finns frågor som kan ställas till föräldrarna med utgångspunkt i barnkonventionen. 

– På det sättet blir barnen mer synliga i de här utredningarna, säger Lena Rogeland.

Men har inte barnens perspektiv varit viktigt tidigare?

– Det har säker varit viktigt, men vi har inte sett det i de utredningar som vi har granskat och vi har som sagt fått många förfrågningar från kommuner som vill ha mer om barnperspektivet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer