År 2020 ska alla bilar vara utbytta. Foto: TT.

Bättre än väntat av Astra Zeneca

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk-brittiska läkemedelskoncernen Astra Zeneca, med verksamhet i Södertälje, redovisar ett oväntat starkt resultat för fjolårets fjärde kvartal. Ökad försäljning bidrog till utvecklingen.

Rörelsevinsten för kärnverksamheten sjönk 12 procent till 1,8 miljarder dollar för fjärde kvartalet i fjol. Omsättningen steg med 3 procent till 5,8 miljarder dollar.

Per aktie blev det en vinst för kärnverksamheten på 1:30 dollar för fjärde kvartalet. Analytiker hade i snitt räknat med en vinst på 84 cent per aktie på en omsättning på cirka 5,5 miljarder dollar, enligt en Reutersenkät.

Resultatet lyftes oväntat mycket av den ökade omsättningen i kombination med positiva engångseffekter av skatter.

”Ett starkt kommersiellt genomförande har hjälpt oss att nå fler patienter, så att vi får ut maximalt av vår intressanta forskningsportfölj. Vi har gjort positiva framsteg inom våra huvudterapiområden och vi har haft en stark tillväxt i Kina”, skriver koncernchefen Pascal Soriot i en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer