Se hur bävern höjt vattennivån: ”Vi visste direkt att det var bävern som var boven i dramat” Foto: Maja Flygt/SVT

Här riskerar bävern att översvämma väg

Uppdaterad
Publicerad

Bävrarna i Lina naturreservat i Södertälje skapar huvudbry för kommunen. Bäverns flitiga arbete med att dämma upp vattnet i våtmarken har skapat risk för översvämning vid den intilliggande vägen. Nyligen godkände länsstyrelsen att man river fördämningen.

Sammanlagt uppskattar kommunen att det finns mellan fem och tio bävrar som bor i naturreservatet. Nu misstänker man att det är minst en bäver som har flyttat på sig och börjat härja i våtmarken intill vägen.

För att få tillåtelse att riva fördämningen som stoppar vattenflödet måste kommunen också införa skyddsjakt, något som kommunen helst vill undvika.

– När man river ett bäverdämme kommer vattennivån att minska och finns det en bäverhydda i anslutning så kommer den ingången exponeras då. För att undvika onödigt lidande så ska jakt bedrivas i samband med rivandet, säger Paula Jonsson, handläggare på länsstyrelsen.

Enligt Carolina Hauck, naturvårdare i Södertälje kommun, hoppas man kunna undvika att skjuta bävrarna och istället hitta en lösning som gör att de kan bo kvar i naturreservatet. Tanken är att istället lägga in ett långt rör i bäverdämmet så att bävern inte bygger igen utloppet.

Se hur bävern har ökat vattenståndet i reservatet i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.