Helena Lindgren, docent vid Karolinska Institutet. Foto: TT/Pressbild

BB-projektet ”Södertäljebron” – Karolinska vill ta efter

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje sjukhus projekt ”Södertäljebron”, som går ut på att stötta utrikesfödda kvinnor, har gett så goda resultat att Karolinska Institutet vill observera det arbetet. Nästa vecka inleds ett samarbetsprojekt mellan sjukhusen.

Forskning tyder på att många kvinnor som inte pratar svenska upplever en otrygghet i samband med att de ska föda barn. För att stötta den gruppen erbjuder Södertälje sjukhus extra stöd åt utlandsfödda kvinnor i samband med graviditeten genom att erbjuda dem möjlighet att få besöka förlossningsavdelningen i förväg och bekanta sig med både personal och lokaler.

– Många utländska kvinnor som inte fött barn på ett svenskt sjukhus kan ha frågor: Kostar det pengar? Måste jag ta med eget lakan? Får jag eget rum eller måste jag dela det med andra?, förklarar Helena Lindgren, docent vid Karolinska institutet och barnmorska.

Viktigt med kommunikation

Hon menar även att det är viktigt att kvinnorna samt personalen kan kommunicera utan problem. Dålig kommunikation på grund av språksvårigheter leda till komplikationer som exempelvis att en kvinna kanske inte kan beskriva sina symptom och sjukhuspersonalen kan missa signaler på att något håller på att gå snett i samband med förlossningen.

Så man hoppas att projektet ska leda till att öka kvinnors känsla av trygghet och att minska komplikationer i samband med förlossningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.