Försäkringskassans kontor i Södertälje stängs nu ned och personalen kommer förflyttas till andra närliggande kontor i Stockholms län. Foto: Jessica Gow/TT

Beskedet: Försäkringskassan lämnar Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Det blev som personalen på Försäkringskassan i Södertälje var oroliga för – kontoret stängs ned, har myndigheten nu beslutat. De anställda kommer nu att förflyttas till närliggande kontor.

Beslutet, skriver Försäkringskassans presstjänst i ett mejl till SVT, är ett led i den löpande översynen de gör när hyreskontrakten löper ut. Syftet är att bli mer kostnadseffektiva och spara in på lokalhyra.

Allmänheten i Södertälje kommer dock inte påverkas, understryker myndigheten då statens servicekontor fortsatt kommer finnas kvar där man kan få hjälp med sina ärenden.

Behöver resa för att träffa kunder

”De som påverkas är personalen på kontoret som får längre till jobbet och även behöver resa de gånger de ska träffa kunder” skriver Försäkringskassan.

Längre resor för att träffa kunder är just en av farhågorna som de anställda tidigare pekat på men också att svårigheter att erbjuda samma sorts stöd när fysiska möten istället kommer skötas digitalt.

– Då kommer vi inte kunna erbjuda samma rehabiliteringsförutsättningar om vi förlorar möjligheten att träffa våra kunder fysisk på plats, sa utredaren Hanan Amsih då.

Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande, har förståelse för Försäkringskassans beslut men tycker att det är trist.

”Tråkigt för medborgarna”

– Tråkigt för våra medborgare och för de anställda som kommer att få längre till jobbet. Det är av ekonomiska skäl de lämnar Södertälje och inte för att de inte trivs här.

Totalt påverkas 39 anställda på kontoret i Södertälje som nu ska förflyttas till andra kontor i Stockholms län.

I videon nedan: Hör om vilka konsekvenser personalen på Försäkringskassan i Södertälje tidigare varnat för om flytten skulle bli av.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag förstår att man behöver spara – frågan är om det blir en besparing på längre sikt”, säger Charlotte Lindström om att Försäkringskassan kan lägga ner sitt kontor i Södertälje. Foto: Maja Flygt/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.