• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Thomas Öhnell är bibliotekarie på anstalten Hall utanför Södertälje. Foto: Katarina Luksepp/Kriminalvården

Bibliotekarie på Hall: ”Böcker om kriminalitet är populära”

Publicerad

På biblioteket inne på anstalten Hall är det framförallt böcker om Södertäljenätverket och om kriminalitet som har lockat de intagna till läsning det senaste året. – Jag kan tänka mig att de flesta människor är intresserade av att läsa om den värld man lever i, säger Thomas Öhnell, bibliotekarie på Hall.

Inne på anstalten Hall är det högt tryck på biblioteket. Enligt Thomas Öhnell är det 500-1000 lån i veckan på bara 177 intagna.

– Biblioteket är väldigt populärt och det lånas mycket. Killarna har väldigt mycket tid, de är trots allt inlåsta i tolv timmar om dygnet, säger Thomas Öhnell.

Får de låna vad som helst?

– Ja, det fungerar ungefär som ett bibliotek på utsidan. Vi har ingen form av censur eller så. Varje avdelningen har en tid i veckan när de får komma hit under en halvtimma.

Böcker om Södertäljenätverket populära

Det senaste året har boken om Södertäljenätverket ”Följ fucking order” av journalisten Ann Törnkvist varit den populäraste boken inne på Hall men boken ”Jag var Sveriges mest jagade rånare” av Toni Tuunainen och Gunnar von Sydow ha varit mest lånad de senaste tre månaderna.

–  Rent allmänt är böcker om kriminalitet väldigt populära, för det är den världen våra låntagare lever i. Jag kan tänka mig att de flesta människor är intresserade av att läsa om sig själva eller den värld man lever i.

Vad tänker du om att just böcker om Södertäljenätverket är populära på Hall?

– Jag tror att det handlar om att den boken kom för något år sedan. När nya böcker om kriminalitet kommer så lånar de den.

Förutom att den kriminella världen är mer bekant för biblioteksbesökarna så är det inte mycket som skiljer sig från vad män i allmänhet gillar att läsa, menar Thomas Öhnell.

– Vi har ju bara män här, jag tror att även på utsidan så är det den här typen av böcker populära bland män. Fantasy är också populärt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer