Foto: TT.

Bilbränderna har minskat med 30 procent i Södertälje

Publicerad

2016 brann 288 bilar och ifjol brann det 207 bilar runt om i Södertälje, visar en kartläggning som Hem och hyra har gjort. Minskningen kan bero på att kommunen anställt spanare som jobbar nattetid, enligt säkerhetssamordnaren på Södertälje kommun.

Trots att bilbränderna minskar till antal, är det från redan höga nivåer och kommunen vill se ett ännu bättre resultat framöver.

– Det är positivt, men denna minskning är inte så mycket att yvas över eftersom det brann ovanligt många bilar under 2016, säger Michael McCarthy, säkerhetssamordnare på Södertälje kommun, i tidningen Hem och hyra.

Fyra brandspanare anställdes

I september 2017 anställde kommunen fyra personer som sedan dess har arbetat på nätterna runt om i kommunen. Det kan vara en förklaring till att bränderna minskat, enligt Michael McCarthy.

– De är ute varje natt och spanar, åker runt och bevakar områden för att avskräcka folk från att bränna bilar, säger han.

Bilbränderna och brandtillfällen minskar

Mätt i bilar brann det 207 stycken under 2017 och 288 stycken under 2016. Men antalet brandtillfällen var färre eftersom flera bilar brann vid ett brandtillfälle. Antalet brandtillfällen för 2017 var 148 att jämföra med 195 stycken under 2016, skriver Hem och hyra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer