Södertälje kommun letar efter någon som är bevandrad både i slang och biodling. Foto: TT

Biodlare med swag – så söker kommunen ny ungdomsledare

Uppdaterad
Publicerad

Ung fritid behöver en ny ledare, och i jakten på rätt profil lämnar nu kommunen det traditionella tilltalet.
– Jag läste våra gamla annonser och kände inte att jag blev sugen på att söka, säger Cia Holmér, enhetschef på kultur- och fritidskontoret.

Om du vet vad gäri, lol, vgd och swag betyder ökar det numera dina chanser att få jobb som verksamhetsledare på Ung fritid i Södertälje. Det är nämligen en merit som lyfts fram i annonsen.

– Den vi anställer måste leva upp till kraven, som att ha en fritidsledarutbildning, i första hand, men hittar vi kandidater som uppfyller en del av det meriterande så har vi kommit en del på vägen, säger Cia Holmér.

Varför tycker ni att just dessa ord är relevanta?

Cia Holmér, enhetschef på Kultur- och fritidskontoret

– Vi skrev ju annonsen med glimten i ögat, och det kanske inte måste vara just de orden. Men både sms-slang och det som man kanske kan kalla för förortsslang används idag och då är det bra att ha koll på det.

Gjorde research

Att hänga med i ungdomars sätt att prata kan vara en utmaning för många vuxna, och Cia Holmér var själv tvungen att göra lite research i arbetet med annonsen.

– Swag var ett ord jag själv var tvungen att titta på, jag skulle beskriva det som en form av ”cool”, och ordet kommer från gayrörelsen.

Biodling ett plus

Men det är inte bara någon med en urban vokabulär som kommunen letar efter – kandidaten får även gärna ha erfarenhet av den traditionellt mer lantliga sysslan biodling.

– Det är ett fantastiskt roligt jobb som spretar över alla grupper av unga, och biodling ingår i det här jobbet, så det är bra att kunna både och, säger Holmér.

Kommer ni att testa kunskaperna hos de som söker, med ord- eller kunskapsprov?

– Vi vill ju inte att folk sitter och råpluggar, utan att man kan det naturligt. Sedan kommer vi att checka av det vi frågar efter, men om det blir test eller någon annan form får vi sen.

Gäri – tjej

Lol – laughing out loud, vanlig forkortning i sms chattar

Vgd – vad gör du?, vanlig forkortning i sms och chattar

Swag – cool, kan sägas om någon som har stil.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer