Foto: Tatiana DzhemilevaVisa alla (3)
Visa alla (3)

Blinda fridykare i Södertälje gästhamn

Uppdaterad
Publicerad

Projektet ”Sails of the spirit” kommer till Södertälje idag och går ut på att blinda personer ska fridyka i gästhamnen. Jacob Kiehn, dykinstruktör i Järna, fick vara med i torsdags när de dök i havet.

– Det är jättehäftigt att ha fått vara med, säger Jacob Kiehn.

Projektet ingår i en större satsning, White Cane, som handlar om att visa att personer med funktionsnedsättningar kan göra mer än de tror.

– Personer med nedsatt funktion har också en ”extra funktion”, säger Oleg Kolpashchikov, som är blind och grundare av Sails of the spirit.

Han menar att människor med funktionsedsättningar egentligen har andra egenskaper, som människor utan funktionsnedsättningar inte har.

Fridyker i Södertälje idag

Projektet går ut på att de blinda seglar runt Östersjön i en speciell katamaran. Under juni och juli ska de fridyka på olika platser, bland annat i Stockholm och i Södertälje. Jacob Kiehn som är dykinstruktör i Järna fick förfrågan om att hjälpa till i projektet och i torsdags dök han med teamet i Stockholm.

– Det har gått jättebra här, det är två blinda personer som har dykt på omkring 18 meters djup, säger han.

Hur är det att dyka som blind?

– Det är intressant, man vet ju inte vad som är upp eller ner och gradtal förstår man inte heller. Men det går bra med hjälp från instruktörer, säger Oleg Kolpashchikov.

Idag ska de dyka i Södertälje och därefter segla vidare.

– Men vi ska starta ett samarbete med våra svenska kollegor efter det här, så att projektet kan leva vidare. Vi ska även utveckla andra sorters projekt framöver, avslutar Oleg Kolpashchikov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer