Boel Godner (S) i samspråk med Stefan Löfven (S) för ett år sedan. Foto: TT

Boel Godner (S) hett namn för ministerpost

Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S), kan vara på väg att få en plats i regeringen. Enligt Tomas Karlsson, politisk redaktör på Länstidningen, finns det saker som talar för att Godner presenteras som ny minister på måndag.

Flera medier, såsom Dagens Nyheter och Expressen, har i dagarna presenterat Boel Godner som ett potentiellt nytt ministernamn.

Enligt Tomas Karlsson på LT, som har skrivit en ledare i frågan, är det uppdraget som migrationsminister som nu står ledigt. Den nuvarande ministern på den posten, Heléne Fritzon, ska nämligen iväg till Bryssel och EU-parlamentet.

– Det finns ingen annan post som hon skulle vara aktuell för. Hon är duktig i migrationsfrågorna och kan dem mycket väl. Hon har kvaliteterna som behövs och när det gäller Ebo-frågan är hon profilerad i hela landet, skulle jag säga.

Trivs i kringelstan

Samtidigt har Boel Godner gång efter annan gjort tydligt att hon trivs som kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

– Absolut, hon har drivit en kommun i sju år nu och har lyckats ganska bra med det, och känner säkert att hon har mer att ge. Samtidigt är det nog svårt att tacka nej om Stefan Löfven ringer upp.

– Men om han inte ringer är hon fullt nöjd ändå.

Hitta ersättare

Om Boel Godner försvinner iväg för nytt jobb i Stockholm blir det för Socialdemokraterna i Södertälje att hitta en ersättare. Lättare sagt än gjort.

– Förmodligen kommer de då att behöva ett kvinnligt kommunalråd bredvid Elof Hansjons. Och det står kanske inte femton kvinnor på rad som är redo för den posten, så det blir nog ett gediget valberedningsarbete. Men det är för tidigt att spekulera om. 

Boel Godner själv har inte velat ge en kommentar till SVT.

– Om jag var henne hade jag kanske inte heller velat elda på spekulationerna. Och är det så att Stefan Löfven redan har ringt så har hon ju munkavle tills på måndag. Vi får se då!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer